Najava izricanja prvostepene presude u predmetu Predrag Markočević i drugi

24.11.2023, 11:04

Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 27. 11. 2023. godine, u 09:00 sati u sudnici 6 izreći prvostepenu presudu u predmetu Predrag Markočević i drugi.

Optuženi Predrag Markočević i Marinko Đukić se potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi s tačkama a), e), f) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članovima 21. i 29. istog Zakona.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Teslić, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Predrag Markočević u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Teslić i Marinko Đukić u svojstvu šefa Kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti Teslić, kao rukovodni kadar Stanice javne bezbjednosti Teslić, svjesno učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.